Polska szczepionka przeciw COVID-19. Zespół naukowców z Politechniki Warszawskiej pracuje nad biotechnologiczną szczepionką przeciw COVID-19. Do jej wytworzenia nie wykorzystano koronawirusa, a szczepionkę będzie można przechowywać w zwykłej lodówce. Naukowcy są gotowi, aby ich produkt testowany był na zwierzętach. Produkowane przez nich białka kolca wirusa mogą znaleźć zastosowanie również w produkcji testów na obecność przeciwciał we krwi.

Polska szczepionka przeciw COVID-19 nie zawiera wirusa SARS-CoV-2. „Stworzyliśmy cztery szczepy modyfikowanych genetycznie bakterii E.coli. Wytwarzają one fragmenty białek charakterystycznych dla SARS-CoV-2, tzw. kolców tworzących „koronę” wirusa. Aby wywołać odpowiedź układu odpornościowego, do organizmu dostarcza się stworzone przez nas białka” – mówi biotechnolog prof. Tomasz Ciach z Wydziału Inżynierii Chemicznej Politechniki Warszawskiej. Jak dodaje, firmy farmaceutyczne wydają na swoje szczepionki setki milionów dolarów, do kolejnych etapów prac, potrzebny będzie więc partner – firma farmaceutyczna, która sfinansuje formulację szczepionek.

Jeśli do wyizolowanych białek kolca koronawirusa dodamy tzw. adjuwant, np. sole glinu czy skwalen zawarty m.in. w tłuszczu wątroby rekina, podstawa szczepionki będzie w dużej mierze gotowa – wyjaśnia biotechnolog.

Naukowcy chcą wkrótce rozpocząć testy nad skutecznością i bezpieczeństwem takiego rozwiązania.

Nowe patogeny będą nękały ludzi regularnie. Dlatego, że obecny model produkcji żywności opiera się na dużych fermach hodowlanych, gdzie różne gatunki zwierząt trzyma się razem na małej powierzchni. Europa, jeśli chce być bezpieczna, musi mieć wiele laboratoriów zdolnych do szybkiego opracowania i produkcji szczepionek – podkreśla prof. Tomasz Ciach.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA